kedd, szeptember 30


tudták, hogy bármely n-ed rendű szimmetrikus egyenletes tridiagonális mátrix szorzásra kommutatív?
természetesen ez azt is jelenti, hogy a Toeplitz-típusú szimmetrikus kontinuánsmátrixok is kommutatívak, de mindez alapján egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy az állítás a Toeplitz-típusú alsó (vagy felső) háromszögmátrixokra is igaz. pedig igaz, higgyenek nekem.
miért kell ez nekem? miért, kell ez nekem?


itt van az ősz, itt van újra, és én utálom az őszt mert egy csomót esik az eső bazzeg.

angol nyelvlecke itt. kérdezhetitek, mi van. azt válaszolnám: leszív az egyetem nagyon csúnyán, és jelen pillanatban cseppet sem élvezem. asszem. ma például jönnek konzultációra a kiscsávók meg a kiscsajok, hehe.

hétfő, szeptember 29


bájos flash-animációk gyerekeknek (nem)


megkaptam huszonötször azt a mailt, hogy "ha kiírja a telefonod beszéd közben azt hogy ACE-?, akkor nagyon szarj be és tedd le" satöbbi. azon túl, hogy telefonálás közben nem szoktam a kijelzőt nézegetni, elmondanám, hogy ez hoax. (az infót susie bányászta, respekt)

nem kérek több ilyen mailt. N-E-M K-É-R-E-K.

vasárnap, szeptember 28


és milyen jó, hogy nincs ötös a lottón. természetesen elfelejtettem szelvényt venni.

Jack ma reggeli gondolata is az volt, ami nekem kb egy hete: nevezetesen, hogy mi Michelle Wild művésznő leánykori (neadjisten: polgári) neve? A vezetéknevet kitalálni ugye szinte esélytelen, ezért szorítkozzunk a keresztnévre. Ildikó? Éva? Mária? Dóra? Edit? passz.
egyébként, amikor 13-án szülinapilag ünnepeltünk a Kultiban, vicces barátaim felhívták Misit (erre emlékszem), aki igen megkapó módon meg is jelent ott, (erre már nem emlékszem) és beszélgettünk is (erre sem, amit örökké bánni fogok). ott és akkor megkérdezhettem volna a nevét, de ez a kérdés akkor még egyáltalán nem volt napirenden, másrészt valószínűleg úgysem emlékeznék a válaszra. hát így.

szombat, szeptember 27


remélem az üres húsleves a májnak is olyan jót tesz, mint a gyomornak. úgy tűnik, fejlődünk csocsó-ügyben, reggel 5kor a csacsában 6-4re megvertünk egy szintén igen megfáradt párt. na nem mintha mi egy pár lennénk, de biztos úgy néztünk ki.
micsoda dilemma van itt.

péntek, szeptember 26


volt osztás, olyan volt amilyen - nekem inkább semmilyen, a doktoranduszfelvételi eredménye nagyobb fless volt. mancsoltunk dékánnal, rektorral (karlsruheivel és budapestivel) kesztyű nélkül. dékán röhögött, ma délelőtt ő volt az elnök a bizottságban ahol titkárkodtam. amikor a diákok nevében szónokló srác felemlegette a beszédben, hogy milyen is volt az orosz csajokkal vodkázni karlsruheban, kis híján leestünk a székről, valahogy nem ezt vártuk.

van nekem egy barátom, akivel együtt jártunk bölcsödébe, óvodába, aztán úszni, síelni, kajakozni, evezni, bulizni, ismerjük egymást életkor minusz másfél éve. ma ő is ott volt az osztáson, mivel ő is németes képzésben csinálta az egyetemet. együtt vettük át a cuccot, bár én kb. tíz perccel korábban, ha ez számít valamit (nem).
na ez milyen. mondjátok, hogy szentimentális fsz vagyok, de ez szerintem kurvajó.


államvizsgán a másik (ellenség) oldalon ülni kellemesebb (érted, van rajtad öltöny, bent vagy egy vizsgán, de mégsem kell parázni), de nem ez a legviccesebb benne. hanem az, amikor kiment az utolsó vizsgázó és elkezdődik a megbeszélés hogy kinek hányast. a profokról lehámlik a máz és megy az igen kevéssé PC szöveg.

egyébként, igen erősen szublimálok.

csütörtök, szeptember 25


tudták, hogy a Mercedes a hetvenes években készített autómotort kerámiából? szuperjól működő motor lett, könnyebb, kisebb, olcsóbb és környezetbarátabb volt, mint fémből készült társai.
csak éppen nem lehetett megjósolni, hogy mikor robban apró darabokra, ezért aztán ez a konstrukció nem terjedt el nagyon, sőt talán inkább semennyire sem.

holnap délelőtt lesz államvizsga karlsruhe titkárkodásával (muhaha), délután pedig adnak nekem (is) képesítést igazoló papirost, ünnepélyesen, átbizony.

jó ez az optikai csalódás itt lent, nem? olyan mintha mozogna, pedig csak egy állókép. örökmozgó.




a karlsruhe sürgősen tanuljon meg csocsózni, az egy hasznos Városi Képzettség. meg a Barbara is tanulja meg ezt. még szerencse, hogy az ellenfél nem ragaszkodott az asztal alatti mászáshoz (de mi azért tudtuk, hogy ez vérgáz). egyébként meg, nagyon jó volt. de télleg.

szerda, szeptember 24


hétfő: Móric
kedd: Tekla
szerda: Gellért, Mercédesz
csütörtök: Eufrozina, Kende
péntek: Jusztina
szombat: Adalbert
vasárnap: Vencel

jó hét :-)

kedd, szeptember 23

Akkor most lezárom a mozgólépcső-ügyet.

Szedjük össze a tényeket.
Egy: a metró minden (vagyis minden) mozgólépcsőjén a gumiszalag lassabb/gyorsabb mint a lépcső.
Kettő: bármelyik (vagyis bármelyik) plaza-mozgólépcsőnél kínosan ügyelnek a gumiszalag és a lépcső sebességének szinkronjára.
A probléma talán nem szembeötlő, de ha egyszer felmerül, nem ereszt: MIÉRT?
A szinkronizálás pusztán technkai kérdés, és ne gondoljuk, hogy amikor a mozgólépcsőt megtervezték elfelejtkeztek róla. Épp ellenkezőleg. Nézzük: mi a legkézenfekvőbb különbség egy plaza-lépcső és egy metró-lépcső között? A hosszuk. (kevésbé kézenfekvő különbség: az, hogy melyik napszakban használjuk őket - illetve mikor nem.)
Egyszerű: a metrós lépcsők azért nincsenek szinkronizálva, mert ez a legegyszerűbb módja annak, hogy reggel/délben/este ne aludjon el a dolgozó a többperces mozgólépcsőzés közben - amint az a tisztelt olvasóval is megesett már bizonyára. Vagy ha vele nem is, velem már sokszor. Szóval az aszinkron gumiszalag egy zseniális built-in védelem neked és nekem, hogy a mozgólépcső végén ne vágódjunk a padlónak.
EZÉRT.
(PsycloneJack, Szabózé, Blitzman: köszi)


Velence, 2003. szeptember 21.

hétfő, szeptember 22

Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!

A kissé gyászos képeken a tervezés alatt álló északi M0 híd Nagyág feletti szakasza pályatestének számítógépes modelljének részlete látható, az első két képen felülről, a harmadikon alulról. a híd ferdekábeles rendszerű lesz, 590m hosszú, 35m széles pályatesttel, amit két 100m magas, A alakú pilon tart majd. hát ezen dolgozom mostanság.


Légkondis Megfázás, utállak. csatlakozz Allergiához.

a főnökkel ma reggel testvériesen kettéosztottuk a csoportot akiket tanítani kell, a legszebb evezős lány (de most tényleg, erre kezdek rájönni) az én csoportomba került. micsoda véletlen! micsoda szerencse! (micsoda? véletlen?)

szombat, szeptember 20


Nyílt levél az allergiámhoz.

Allergia!

Jelzem, hogy egyáltalán nem vicces, hogy nem húzol el a retkes faszba. Elmondanám, hogy szeptember közepe van, ilyenkor már rég nem kéne itt lenned.
Vagy ha már mindenáron részt akarsz venni közérzetem alakításában, mi lenne, ha inkább leszopnál?

Na ennyi.

karlsruhe

péntek, szeptember 19


lakmuszgyalogos,
hidas fejléc nő nélkül,
hidas fejléc nővel,
movabletype,
saját domain,
satöbbi

na majd idővel

a Clueless família se lehet valami vidám
jobbulást



ittunk mindenkinek az egészségére, így máris jobb egy kicsit a hangulatom. persze lehet, hogy nem ennyit kellett volna inni. sebaj. tulajdonképpen nem tudom felfogni az egészet, még a háttér és az okok vázlatos ismeretében sem. nem szeretem a halált, a temetésektől pedig irtózom. az meg milyen már bazmeg, amikor két temetés van egy napon.
azt hiszem nem is tudok erről többet mondani

csütörtök, szeptember 18



összejönnek a dolgok bazmeg

szerda, szeptember 17


Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam a szót eszgébéen.

Nhoegy bkrái azt golodjna, hogy a mozlógécspő-ügy le van zrváa, dloogozm a porblémán.





26 + 1/365

hétfő, szeptember 15


ma kábé három dolgon járt az agyam:
ezen a szegény srácon
holnap négy órányi előadást kell csapnom, ráadásul németül
és a mozgólépcső korlátján

na meg a nőkön, de az mindennap így van.


hír. nem a kilencedikről ugrott hanem a nyolcadikról. tőlünk.

szombat, szeptember 13


tegnap fel sem tűnt ez a szottyos időjárás, valószínűleg mert még délután is másnapos voltam kissé, de ma pont passzol a hangulatomhoz. rémlik valami olyasmi a mai álmomból, hogy boxkesztyűvel a kezemen búvárkodom egy tenger mélyén valami lánnyal, de többre nem emlékszem, lehet hogy jobb is.
úgy döntöttem, ma délután elmegyek gombát szedni.
előtte pedig új nadrág, pulcsi, meg kell egy polár is mert valami suttyó lenyúlta nantesi buliban (a nantes nem tudom belinkelni, mert baszakszik a blogger. idén áprilisban volt). talán egy új cipő is befigyel.

egyébként meg, mit jelent ha két embernek ugyanott volt eltörve a lába, voltak biciklisbaleseteik, mindketten doktoranduszok, satöbbi, plusz még be is jön?
what do you think, my friend?

péntek, szeptember 12


elgondolkodtak már azon, hogy a mozgólépcsőn miért megy a lépcső gyorsabban mint a gumiszalag amit támaszképpen markolgat az ember? nem az okot keresem, csak megkérdezem. miért?

csütörtök, szeptember 11



Szuzától


korábban azt mondtam, hogy. most pedig azt mondom, hogy tereljük őket egy helyre az autószerelőkkel és úgy basszunk le azt a kurvanagy atombombát.
legközelebb arra szavazok, aki megigéri hogy felszámolja a magyar focit.

szerda, szeptember 10


naszóval, van ez a film, a Kontroll, ami egy BKV-ellenőrökről szóló thriller-komédia (ez olyan mint a karate-pornó de nem tudok jobbat mondani). egész jól keveredik benne a helyzetkomikum a meglehetősen eltúlzott társadalomkarikatúrával és még némi "szól valamiről" is belefért, jó a zenéje, hepiend van és a csaj ("volt jegye a medvének?") is bejövős - összességében nem rossz, de nem is kiugróan jó.
kiemelném az első snittet (Aba Botond előszava) - remélem a végső változatban is bennmarad ez az "ezmilyenmár-filing", gurultunk a röhögéstől. nem hiszem, hogy a film a BKV-ellenőrök kedvence lesz (ebből a szempontból nem PC a film), de nekem ezzel együtt is bejött.


Meghalt Teller Ede

update: Csendben megjegyezném, hogy mindketten a Trefortba jártunk középiskolába, onnan mentünk a Műszakira és végül Karlsruheban végeztünk. A Trefortban a fizika előadóban a mellettem levő falrészen két tabló volt, az egyiken Kármán Tódorról volt szó, aki ugyan nem volt trefortos, de nélküle valószínűleg nem lenne példának okáért helikopter, a másikon Teller Edéről, aki nélkül pedig nem lenne atombomba. nekem a Kármán Tódoros jobban tesztett

kedd, szeptember 9

szófosásom van.
sztori a tiloson (Tsonka Magyarország, ha jól emlékszem).
adva van egy csávó, aki matt részegen úgy dönt, hogy neki most kell egy tetkó, ezért bemegy egy tetoválószalonba és csak annyit mond, hogy egy nagy tetkót kér a hátára. mivel pedig a tetoválók is matt részegek, azon nyomban munkához is látnak, és hamarosan felvarrnak a srácnak egy mosógépet


hazahoztam a femme fatale-t könnyű esti mozinak. ez egy poppantul csavaros ámde rettenetesen logikátlan film, a család roppantul élvezte :-)
pár dolgot azonban kiemelnék, az egyik Rebecca Romijn-Stamos teste. az arca nem bejövős, olyan mintha Claudia Schiffert és Angelina Joliet keresztezték volna, (de persze még ezzel együtt is vállalható) továbbá, hogy néha nem sikerült úgy lefényképezni Antonio Banderast, hogy ne tünjön fel, hogy két fejjel alacsonyabbnak Rebeccánál :-)

ha már mozi: holnap délután munka helyett a Kontroll című új magyar film tesztvetítésére megyek. meglátjuk.


ebédkor beszopatott egy kávéautomata.
utolsó pillanatban vettem észre, hogy nem automatikusan adagolja a poharat hanem azt a felhasználónak kell a megfelelő helyre helyeznie, és miután ezt felismertem egy villámgyors mozdulattal sikerült is odarakni egy egydeciset, amibe aztán az a mocsok betöltött vagy két decit.

A két láb az enyém. Tengerpart Kazincbarcelona mellett


Tudodki és az óriásfecskendő. szintén Kazincbarcelona


hétfő, szeptember 8

Lopok ahonnan csak tudok. ezt innen: www.whois.hu
a középső toronyban (Z épület) van a Tudomány Fellegvára, tőle jobbra a K - a képen csak félig látszik -, balra pedig az elég minimalista R epület. Az R mögött van a T, a H és az E. Hogy miért pont ez a négy betű?
mert Rákosival a Tudásért, Hatalomért Előre!


az egyetemen kódolt a telefon, ami arra jó, hogy mindenkinek külön számlázzák a telefonhívásokat. ha fel akarok hívni egy számot, mondjuk mobilosat, akkor összesen 25 billenytyűt kell lenyomnom. ez milyen megoldás már.

vasárnap, szeptember 7


működik a klió és működik végre a blogger is, én pedig enyhén kimerülve ülök egy adag rakott padlizsán előtt. fini.
tegnap éjjel volt az év bulija, jó csajok, remek zene (Dr. Dermot, köszi), hatig ment a paré. a susie valamiféle mondvacsinált ürüggyel lelépett még a legelején, de addigra már mindenki azt hitte, hogy a barátnőm - lehetett magyarázkodni :-)

a Duna egyébként most olyan pici, hogy alíg van benne víz. és mert szinte kiszáradt, alig visz hordalékot. és mert nem visz hordalékot, kék színű (vagy zöld, de nem sárgásbarna). a lupa-szigeti kompról le lehet látni a meder aljára, ez nem gyakori dolog ám.

péntek, szeptember 5


heveny káromkodás közepette elhoztam a kliót a szervízből. utoljára tegnap beszéltem a szervízzel, akkor azt mondták, ma háromkor mehetek a kocsiért. szerencse hogy nem siettem, mert amikor fél ötkor beállítottam, hogy akkor most mennék és vinném a gépet, még mindig a szervízállásban volt a kocsi és két szerelő derékig el volt benne merülve. kis érdeklődés után (márminthogy mi a fasz van, és hogy gondolják hogy még nincs kész) kiderült, hogy tegnap, amikor megígérték hogy ma 3kor stb., még nem ékezett meg a fő alkatrész, ami a vízpumpa. vegyük észre, hogy egy rönó szakszervízben tíz napig tartott, amíg meghozták a cuccost, és ezek után még volt képük ma azt mondani, hogy "és nem is biztos, hogy kész lesz még ma, mert csak ötig dolgozunk", majd ezzel kapcsolatban azt akarták beadni, hogy délután 1-2 körül érkeztek meg az aznapra megrendelt alkatrészek. az, hogy "elnézést a kellemetlenségért" még véletlenül sem hangzott el. atomot nekik bazmeg.

akasszátok fel a királyokat! az autószerelőket!


archiv felvételek kerültek szerkesztőségünk birtokába. amint működik végre a tar.hu, vagy ha valaki megmondja hogy hova tölthetek fel pár képet, nyilvánosságra is lesznek hozva.

szerda, szeptember 3


mivel ma egész nap oprendszert és társait felügyeltem, hogy jó helyre másszanak, volt időm utánagondolni, mire is jók a két kolega kenó és lottó-húzással kapcsolatos (mert arra is jó ám), neurális hálózatokkal elért eddigi eredményei.
puszta találgatással némileg jobb eredményt lehet elérni :-)
egyelőre mégsem leszünk csilliomosok :-(


mostmár van szobám, és benne íróasztal. rajta számítógép, bár csak átmenetileg, mert pár nap múlva kapok másikat (jobbat, gyorsabbat, szebbet, stb.) holnap délelőtt lesz tanszéki értekezlet. lesznek oktatott tárgyaim is, meg csoportom, kettő, egy német meg egy magyar, mit fogok tanítani, Acélszerkezetek egy-et. neröhögj. aztán lesznek óráim, zhkat fogok felügyelni (állítólag ez a csajozásról szól, de szerintem ez csak mendemonda), konzultálni fogok (állítólag ez is a csajozásról szól, ez már hihetőbb). csinálunk egy rakás kísérletet a nyíregyházán gyártott próbatestekkel, ja és mindeközben részt veszek az északi M0ás híd tervezésében. emellett lesznek tárgyaim és vizsgáim, nos igen, csupa öröm az élet. azt gondolhatnád, hogy ennyi munka mellett nincs idő randizni, pedig de igen, csak itt nem az idő a szűk keresztmetszet.
végül pedig, ne feledjük az alapigazságot, mely szerint "bármennyire is tele van az életed, mindig van benne hely egy sörnek"
jó félév lesz ez

kedd, szeptember 2


két szobatársam tavalyi egyik - egyelőre publikálatlan - munkájának címe: Kenó nyereményjáték nyerőszámainak meghatározása neurális hálózattal. a távirányítós autó ezennel meg van magyarázva :-)
csillióink lesznek, meglásd

hétfő, szeptember 1



egész délután a leendő szobánkban pakoltunk, hogy kényelmesen elférjünk hárman ott, ahol korábban ketten terpeszkedtek.
sikerült, bár ennek az volt az ára, hogy át kellett pakolni mintegy 40 méter könyvespolcot, porosat, koszosat, plusz megbontani, kipakolni és kitakarítani néhány antik szekrényt. utána kb két órán át ment a sakk és a huzavona, hogy olyan elrendezést találjunk, ami mindenkinek okés, JAL ui. nem akart háttal ülni az ajtónak a feng shui miatt és mivel két gépen dolgozik, sok helyre van szüksége, plusz nem szereti közelről nézni a monitort, én pedig csak arra vágytam, hogy senki ne lásson rá a monitoromra belépéskor, és legyen helyem ficánkolni. HDnak nem volt semmi konkrét kívánsága, ő amúgy is a legjobb pozícióban ült. ezenfelül kritérium volt, hogy mindenkinél legyen hely konzultáláshoz, a nyomtató mindenki - a szomszéd szobában ülők számára is - elérhető helyen legyen és persze hogy továbbra is át lehessen menni a szobán (két ajtaja van ui).
nos, a szobában most össze-vissza állnak az asztalok, de a kialakítás minden fenti feltételnek megfelel.
a képen az egyik szekrény mélyén talált távirányítós fiat kupé látható - ott hevert már csillió éve -, a háttérben a lágymányosi híd tervdokumentációjának kb felével.


a rönóklió gyakorlatilag már aznap, amikor elhoztuk a baumgartnertől, elkezdte köszörülni a torkát, ezúttal a vízpumpa ment galyra.

azt hiszem, kézenfekvő kérdés, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy egy két és fél éves, 45e kmt futott autóban egymás után adják meg magukat azok az alkatrészek, amelyek mindig, ha jár a motor, dolgoznak. nem volna-e tán kézenfekvő, hogy ezeket az alkatrészeket úgy tervezzük, hogy akkor (vagy az után) purcanjanak ki, amikor a motor sem bírja már tovább?
dehogynem. csakhogy, mennyivel egyszerűbb azt mondani, hogy eladjuk a szart, adunk rá egy kis garanciát (a rönó egy évet ad, míg pölö a nissan ötöt) és utána 100e kmig átvállaljuk a javítási költség bizonyos - egyre csökkenő - százalékát? ilyenkor a vevő örül, és nem gondolkodik el azon, hogy ez tulajdonképpen a szar minőség beismerése. francia gecik.
a magyar autószerelőknek pedig csak egy rövid üzenet: utálom ha hülyének néznek. kurvaanyátok.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?